Totul despre antioxidanți și radicali liberi cu Ioana Simian

Tags: 

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidantii sunt structuri chimice capabile sa neutralizeze radicalii liberi proveniti fie din surse externe, fie interne. De exemplu, efortul fizic poate genera radicali liberi, dar in cantitati mici, rapid neutralizabile. In schimb, cantitatea de radicali liberi poate fi crescuta si daunatoare din cauza expunerii la poluare, soare, fumat, radiatii ionizante. 80% din radicalii liberi care ajung pe piele provin de la soare. 

 

Ce sunt mai exact radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt molecule cu un “electron defect” si din aceasta cauza sunt instabile; acesti radicali cauta mereu stabilitatea si o obtin atunci cand se fixeaza de o celula sau de un antioxidant. Preferam antioxidantul si nu celula, pentru ca la nivel celular radicalii liberi pot produce modificari importante, negative, pot degrada structura membranei celulare sau pot deteriora informatia genetica, adica ADN-ul. Astfel, radicalii liberi devin direct implicati in procesul de imbatranire prin distructia colagelului si elastinei din piele, iar modificarile genetice pe care le produc pot duce la aparitia cancerelor cutanate.

 

Cum putem neutraliza radicalii liberi?

Solutia cea mai buna pentru a-i neutraliza este sa le oferim antioxidanti. Vitaminele A,C, E, licopenul, beta-carotenii, luteina, seleniul, zincul, ceaiul verde, semintele de struguri reprezinta o sursa sigura de antioxidanti. Pe langa proprietatile de neutralizare, acesti antioxidanti au si efect antiiflamator si anticarcinogenetic, blocand formarea cancerelor.

 

Cum acționează antioxidanții asupra pielii?

Antioxidantii nu vizeaza doar o problema a pielii, ei ar trebui folositi indiferent de varsta pentru a preveni deteriorarea celulelor, a structurii normale a pielii precum si cancerele cutanate. Joaca un rol important la capitolul preventie. Multi dintre antioxidanti nu pot fi sintetizati in corp, ci trebuie adusi din exterior din dieta, suplimente nutritive sau aplicare locala, direct la locul de impact al radicalilor liberi. Pentru pielea noastra, solutia cea mai buna este sa intervenim exact pe campul de lupta al radicalilor liberi cu creme, masti capabile sa le neutralizeze capacitatile distructive.

 

Ce produse de la Avon asigură detox-ul necesar pielii?

Masca antioxidanta Anew Clinical Defend and Repair este dusmanul numarul unu pentru tot ce inseamna impactul negativ al poluarii si radiatiilor pe pielea noastra. Are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi acumulati la nivelul pielii, blocand procesele precoce de imbatranire cutanata. Reduce degradarea structurilor pielii, are efect antirid, pastrand luminozitatea, culoarea uniforma si tonusul pielii. Se poate aplica indiferent de varsta, de 2-3 ori pe saptamana.

La fel, Elixirul Trifazic Nutra Effects intervine atat pentru neutralizarea radicalilor liberi, iar prin continutul de ulei de argan reduce deshidratarea pielii. Vitamina E din compozitia acestuia are rol antiinflamator, stimuleaza procesul de vindecare cutanata, este un antioxidant perfect, blocand, ca un filtru, si o parte din radiatiile ultraviolete ce ajung pe piele.

Cremele de fata Nutra Effects Ageless tintesc ridurile si imbatranirea cutanata pe doua cai, atat prin preventie cat si prin interventie activa. Vitaminele C si E din compozitia acestora se opun stresului exercitat de radicalii liberi asupra structurilor pielii. Contin ceramide cu rol de a mentine nivelul de hidratare al pielii la normal si de a bloca agresiunea factorilor externi precum si polifenoli ce se opun distructiei realizate de ultravioletele de tip B. Se stimuleaza totodata productia de colagen tip I in piele, microcirculatia si reprezinta o sursa importanta de minerale si acizi grasi (oleic, linoleic).

 

Interviu cu Ioana Simian, Medic Dermatolog și Specialist Avon