Cum alegi cea mai bună soluție de curățare a tenului: demachiant cremos, gel purificator sau apă micelară?

Diferența dintre un ten fără cusur și unul capricios constă în modalitatea de concepere a ritualului purificator, de la selectarea produselor corespunzătoare nevoilor pielii și până la meticulozitatea utilizării acestora. Secretul atingerii perfecțiunii nu rezidă într-un produs miraculos, ci în ascultarea permanentă a doleanțelor tenului. Loțiune demachiantă, gel purificator, spumă de curățare sau apă micelară? Condiția tenului într-o anumită perioadă a anului, îți va dicta ce produs să alegi. Asta pentru că atunci când vorbim despre demachiere, nu există categorii de produse mai mult sau mai puțin eficiente, ci doar dificultăți de selecție ce pot fi depășite cu ușurință ținând cont de câteva “reguli de aur”.

Cu toate că trăim într-o societate în care totul se derulează pe fast-forward, universul frumuseții nu agrează defel shortcut-urile. Nu și dacă îți dorești ca cifra din buletin să nu se reflecte, cel puțin după o anumită vârstă, în aspectul tenului. Perceput drept un act banal și de rutină, curățarea tenului presupune urmarea cu răbdare a unor etape precise, fără a trișa sau a găsi circumstanțe atenuante. Nimic nu este mai nociv pentru piele decât “sufocarea” cu impurități sau agresarea cu un produs incompatibil cu epiderma: utilizarea unui cleanser pe bază de uleiuri în cazul unui ten gras, aplicarea unui gel mult prea abraziv pe o piele reactivă, deja fragilizată sau îndepărtarea filmului hidrolipidic protector ca urmare a folosirii excesive a unor produse astrigente.

Demachiantele sub formă de cremă sunt ideale pentru tenurile uscate, deshidratate și cu tendință atopică, majoritatea acestora incluzând în formule agenți emoilenți, vitamine, uleiuri hrănitoare și ingrediente cu rol nutritiv și calmant pentru piele (o variantă excelentă este Avon Nutra Effects, un lapte demachiant testat alergologic și adecvat tenului uscat). Însă ca orice alte loțiuni de curățare, și demachiantele clasice necesită clătirea tenului după îndepărtarea urmelor de machiaj, chiar dacă aparent pielea se simte suficient de catifelată și de hidratată la atingere (pelicula rămasă pe ten după demachiere poate provoca iritații sau poate favoriza anumite puseuri acneice). Ideal ar fi ca după clătirea tenului cu apă rece (stimulează microcirculația), să fie aplicată puțină apă micelară pe 2-3 dischete demachiante, pentru a elimina și ultimele reziduuri (esterii din micele au o afinitate atât pentru grăsimi cât și pentru apă, reușind să dizolve toate impuritățile pe care demachiantul cremos nu le-a captat în prima etapă de curățare).

Cea mai des întâlnită greșeală atunci când vine vorba despre un ten gras, cu tendință acneică, constă în utilizarea unor produse specializate, deoarece acestea tind să usuce prea tare pielea și să îi modifice PH-ul natural. Prin urmare, efectul va fi opus celui scontat: tenul se va simți agresat și va secreta și mai mult sebum ca o reacție de apărare. Varianta optimă pentru tenul mixt este un gel de curățare blând (precum Revitalizing Retreat din gama Avon Planet Spa, un gel revitalizant pe bază de ginseng – varianta spumă cu extract de ceai alb) sau orice altă formulă pe bază de apă (excluse produsele care au în compoziție uleiuri și alcool), care să înlăture delicat excesul de sebum, fără a îndepărta filmul hidrolipidic protector și care să alăture proprietățile antibacteriene și astringente, celor calmante.

Soluțiile micelare sau demachiantele pe bază de apă sunt cele mai versatile și adaptabile produse de curățare a tenului, particulele mici de agenți tensioactivi (micelele) îndepărtând eficient orice tip de machiaj și având cea mai ridicată toleranță cutanată. Însă în ciuda faptului că micelele au capacitatea de a elimina ambele tipuri de impurități – grase și apoase – curățarea temeinică a tenului nu poate fi subsumată unui produs singular, mai ales în cazul unei sensibilități accentuate. O alternativă demnă de luat în considerare pentru tenul foarte sensibil o constituie uleiul demachiant 2 în 1 (regăsit și sub denumirea generică de demachiant bifazic) printr-o fază grasă și una cu diluție spontană în apă. Poți încerca Apa de curățare anti-aging 3 în 1 Anew Clean, o formulă testată clinic, ce previne deshidratarea și permeabilizează pielea (facilitează absorbția produselor ulterioare de skincare)-  sau  Apa micelară Avon Nutra Effects (conține alături de micele, extracte de fructe de pădure cu rol calmant și reechilibrant).

 

Articol de Adina Necula

Foto: iStockphotos