Arta aromelor

Tags: 

Crearea aromelor este o arta, care a fost dezvoltata pe parcursul a mai multe secole. Cu toate ca exista milioane de arome, infinite posibilități de a le combina, toate au la baza o formula. Invata ce sta in spatele arhitecturii mirosurilor.

 

Aroma pe care o primim frumos ambalata este rezultatul numeroaselor incercari de a amesteca ingredientele pentru a gasi combinatia castigatoare. Combinate impreuna, notele creaza ceva special care determina caracterul aromei. Alegerea notelor vorbeste despre categoria din care va face parte parfumul (ex: floral, citrus-floral, oriental-floral), care da si indicii referitoare la persoana care il va purta.

 

Compozitia notelor din parfumuri nu este niciodata o coincidenta. Fiecare nota are o semnificatie diferita si interactionează cu celelalte in felul sau specific. Notele evoca si anumite asocieri, de exemplu petale delicate de roze- dispozitie romantica, lemn de cedru- eleganta, portocale- explozie de energie. Orice începe cu inspiratie, care de cele mai multe ori vine din natura. Uneori impresia creata este mai abstracta, ca o amintire, un apus de soare, sau o emotie. Această inspiratie este ulterior transportata catre parfumuri in 3 acorduri, nota de varf, de mijloc, sau baza, dintre care fiecare poate fi mirosita la un moment sau altul dupa aplicarea parfumului.

Notele de varf

Aceste note se mai numesc note de introducere. Ele sunt cele mai volatile dintre toate notele si sunt acele note care iti surprind simturile la inceput, care determina dacă iti place sau nu mirosul. In notele de top de obicei poti intalni citrice, fructe usoare sau ierburi.

Notele de mijloc

Dupa o perioada, cand notele de top se evaporeaza, incepi sa simti parfumul notelor de mijloc, care de obicei sunt inima parfumului. Ele au o durata indelungată si sunt simtite foarte bine. Sunt de cele mai multe ori compuse din note florale sau de fruct cu o mică portiune de arome orientale. Aceste note de mijloc dicteaza în mare parte apartenenta la o categorie de parfumuri.

Notele de baza

Ultimul strat, care contine aceste note de baza, este cel mai greu si cel mai persistent dintre toate notele sus enumerate. Sunt relaxante in natura si au nuante calde, de lemn, animalistice, de santal, lemn de cedru, vanilie. Nuantele lemnoase imbracă parfumul intr-o aura calda.

Crearea aromelor este arta oamenilor exceptionali care au un simt olfactiv extraordinar si o imaginatie pe masura. Ei sunt cel mai popular numiti Nasurile. Amestecand acele 3 note, speciale fiecare in felul sau, ei creaza mii de configuratii. Diferitele note sunt grupate in acorduri, iar intr-un final devin compozitiile principale in aceste parfumuri.