Chimioterapia nu vine niciodată singură: menopauza indusă - de Anca Teodorescu

Tags: 

 

Când ai 20-30 de ani , menopauza este un fenomen ce pare dintr-o altă lume, una foarte îndepartată.  Dacă faci însă chimioterapie, te poți întâlni cu ea mult mai repede decât te-ai fi așteptat, pentru că un efect secundar al acestui tratament este adesea oprirea menstruației. Nu este cel mai plăcut sau sănătos lucru, dar există întotdeauna soluții pentru a ne  împrieteni chiar și cu … menopauza.

Medicii numesc această stare menopauză iatrogenă, adică indusă medical. De foarte multe ori ea este permanentă. Dar menstrele pot reveni după câteva luni sau ani de la terminarea tratamentului, în funcție de vârsta pacientei. Doamna Dr. Carmen-Luminita Enache, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic de Urgență București, ne-a ajutat să înțelegem mai bine reacțiile fizice și psihice care apar în urma instalării acestui fenomen.  

 

1. Ce se  întamplă cu organismul când menstrele  încetează din cauza chimioterapiei?

Menopauza iatrogenă, indusă de chimioterapie în cazul acesta, este “zgomotoasă”, mai ales când survine la vârsta la care pacienta nu ar trebui să se confrunte în mod normal  cu menopauza. Este  în general  încarcată de simptome: se instalează brusc la o femeie care până atunci fusese impregnată hormonal  în mod normal, adecvat vârstei tinere și această privare abruptă de efectele benefice ale hormonilor ovarieni se regăsește în: stare de insomnie, agitație, stări depresive, tulburări neuro-vegetative (numite curent bufeuri).

Patologia complicată și serioasă cu care se confruntă pacienta induce stări depresive, iar menopauza iatrogenă poate veni și ea la pachet cu un sindrom depresiv.

Uneori medicul sfătuiește pacienta să facă și o castrare chirurgicală,  tot terapeutică, în completarea tratamentului țintit la nivelul sânului. Aceasta are aceleași manifestări deloc ușor de dus și reprezintă o menopauză iatrogenă definitivă.

Lucru acesta marchează femeia și psihologic. În demersul acesta de lungă durată reprezentat de terapia cancerului de sân, susținerea psihologică e foarte importantă: pe de-o parte, susținere din partea familiei, a celor apropiați, dar și o consiliere de specialitate, care din păcate la noi este modestă. 

 

2. Care sunt efectele asupra organismului?

Apar o uscăciune a pielii, a mucoaselor, o disfpareunie, adică dureri la contactul sexual. Femeia nu mai are libido, se schimbă fundamental starea afectivă, mentalul, și pe de altă parte se poate instala și o osteopenie în contextul acestei menopauze iatrogene. Ceea ce  înseamnă că femeia începe să piardă din rezistența osoasă care ar trebui să existe la vârsta dumneaei și de aici alte neajunsuri: se poate trezi la un moment dat chiar cu osteoporoză instalată prematur.

 

3. Ce poate face pacienta pentru a combate problemele ginecologice apărute?

Pacienta trebuie să facă ceea ce orice altă pacientă intrată la menopauză trebuie să facă atunci când se confruntă cu această uscăciune accentuată a vaginului (vaginita atrofică, adica mucoasa vaginală se subțiază, devine foarte uscată și foarte  fragilă).

Se poate folosi un lubrifiant vaginal, sunt fel de fel de preparate pe piață, pentru un raport sexual agreabil, ca să nu mai întâmpine acele dureri și usturimi teribile la contactul sexual. Iar pe de altă parte, este bine să folosească local creme sau ovule cu efect trofic care cumva întineresc puțin mucoasa vaginală și refac flora normală. Pentru că o dată cu menopauza se schimbă PH-ul local vaginal. Și lucrul acesta duce la modificarea componentei florei vaginale: bat în retragere lactobacilii, care ar trebui să fie prezenți majoritar. Ei reprezintă flora vaginală normală, dar vor fi în scădere drastică și pot apărea alți germeni, unii dintre ei patogeni. Dar și dacă se confruntă cu astfel de tulburări, cel mai bine este să se adreseze medicului. Se face un examen bacteriologic și, în funcție de rezultat, pacienta este sfătuită.

 

4. Ovulele de care spuneați trebuie folosite doar după  un consult medical?

Sunt ovule care ajută și nu strică niciodată, pacienta le poate lua și fără să ajungă la medic, ci doar consultând un farmacist calificat.

Sunt ovule cu efect trofic vaginal sau de refacere a florei vaginale normale: Cicatridina, Cerviron, Mastrelle Madam , Viviflor s.a. Si nu fac rău, nu au consecințe negative, așa că pacienta poate încerca produsul respectiv, pentru că are o mulțime de alte prioritați atunci când trece prin terapia anticancer și chiar nu prea e timp să te duci la consultații și pentru aspecte poate banale din tot ce  înseamnă tabloul clinic al pacientului care face tratament.

O alta optiune ar fi cremele/emulsiile intime tip Lactacyd, sau lubrefianți precum : Vagisan, Comfort care, Multi-Gyn, Gleitgelen și, nu în ultimul rând, unguentul cu extract de gălbenele.

Se pot folosi, iar dacă nu dau  rezultate favorabile după câteva zile de aplicare, atunci pacienta își găsește timp să meargă să discute cu un medic ginecolog.

 

5. Unele paciente trebuie să urmeze un tratament cu Tamoxifen. Cu ce se confruntă acestea?

Și acest tratament hormonal vine cu manifestări de menopauză pentru că este o substanță care blochează toți receptorii pentru hormonii sexuali feminini. Acest blocaj seamănă foarte bine cu o menopauză. Dar singurul organ asupra căruia tamoxifenul nu are efect de blocare, ci de stimulare a receptorilor, este uterul. De aceea pacienta care face tratament cu tamoxifen sau cu substanțe înrudite, echivalente, poate să aibă surpriza unor sângerari uterine abundente și asta ca urmare a stimulării îngroșării endometrului (mucoasa uterului).

Este una dintre posibilele reacții secundare ale utilizării tamoxifenului pe termen lung. De aceea pacienta care utilizează un astfel de medicament este sfătuită să verifice anual, printr-o ecografie transvaginală, grosimea endometrului, să  își facă testul Papanicolau, iar o dată la doi ani să facă o biopsie endometrială, să vadă modificările survenite  la nivelul endometrului sub acțiunea tamoxifenului sau a substanțelor  înrudite.

 

6. Ce se întamplă dacă pacientele care urmează aceste tratamente împotriva cancerului sunt deja la menopauză?

Acestea ar trebui să se sesizeze dacă s-au mai accentuat simptomele. Dar nu sunt modificări brutale, așa cum se întamplă la o pacienta tânară care trece abrupt de la o impregnare hormonală de femeie tânară la tabloul menopauzei. Întotdeauna trecerea aceasta bruscă este foarte încarcată de simptome.

 

7. Ne-ați vorbit despre efectele asupra stării emoționale a pacientei. Ce recomandări aveți  în această situație?

Sunt foarte importante susținerea psihologică și încurajarea pacientei pentru că demersul terapeutic este de durată și pacienta are nevoie să fie sfătuită: nu doar la început, “Uite acesta este diagnosticul, aceasta este schema de tratament”.  Apropiații, în primul rând membrii familiei, fac tot ce pot. Dar nu sunt psihologi calificați. Ar fi bine să existe această posibilitate și la noi ca periodic pe durata tratamentului pacienta să aibă o discuție cu un pshiholog, cu cineva de specialitate care sesizează mult mai repede dacă pacienta duce bine povara pe care o are sau daca e descurajată. Contează enorm mentalul și pentru acesta e nevoie și de ajutor specializat. La noi nu este instituită această componentă a terapiei. Pe hârtie este, se menționează, suntem la zi cu teoria, dar în practică, din păcate, nu sunt suficienți psihologi ori nu se pune deloc accentul și pe chestiuni din afara patologiei propriu-zise, a rezultatului histopatologic și a analizelor. Discuția despre teama pacientului este extrem de importantă.

 

RECONECTARE CU TINE

“Indiferent de vârstă sau de statut matrimonial, indiferent de operația avută - lumpectomie (sectorială), mastectomie sau dublă- mastectomie cu reconstrucție sau fără - ești și rămâi FEMEIE! Uită-te bine la tine! Împrietenește-te iar cu tine! Sigur, poate ai avut un alt corp 30-50 de ani, te obișnuisei cu el, dar acordă-ți puțin timp să îl redescoperi. Să te redescoperi. Și să te iubești așa cum ești. Pentru că, acum, cel mai important lucru este că tu EȘTI! Printre dureri fizice de toate felurile, oboseală, bufeuri, transpirații, spaime, îndoieli, lipsa părului care nu te face să te simți prea sexy (deși, hei! dacă există un avantaj al chimioterapiei acela este că ai scăpat de epilat, peste tot), lipsa libidoului este mai mult decât firească. Ia-o ca atare! Va trece încetul cu încetul, proporțional cu iubirea de tine și grija partenerului tău. Cu răbdare te vei putea redescoperi, puteți descoperi noi moduri de comunicare non-verbală care să îți e confortabile.”

Theodora Pîslaru

 

RECONECTARE CU EL

“Dorința sexuală scăzută este o problemă a multor cupluri și ea se recâștigă treptat. Primul pas este conectarea emoțională a bărbatului cu femeia. Ambii au propriile temeri și frici. Pentru femeie, grija pentru nevoile ei emoționale, timpul petrecut cu ea și pentru ea, de reconectare cu propriul ei erotism, înseamnă preludiu. Relația este preludiu.

Ne reconectăm emoțional în modul cel mai profund când facem dragoste și ne simțim în siguranță alături de partener. Atrăgători, doriți. Fricile și nesiguranțele scad când avem această conectare emoțională. Cuplul să înceapă să-și reia rutinele sau momentele petrecute împreună, o masă, o plimbare, îmbrățișări și intimitate fizică, la început non-genitală, pentru a da timp de reconectare emoțională cu feminitatea și masculinitatea.

Grija pentru nevoile emoționale ale bărbatului sunt preludiu. Ambii să se simtă doriți ca femeie și bărbat. Apreciați, respectați. Să nu vă așteptați însă ca dorința sexuală să revină fără acest efort de a avea o
relație emoțională apropiată, de siguranță și încredere și fără efortul de a recrea spațiul erotic al cuplului.”
Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut

 

Mai multe sfaturi de la Asociația Amazonia găsiți: pe pagina lor de Facebook și pe site.​

Sursa foto: istock