Scuzele se vând câte 10 la 50 de bani!

Tags: 

A greși e omenește. 

Un proverb care a făcut mai mult rău decât bine, de parcă asta e principala calitate a omului. S-o dea în bară. 

Și să fii curios, curajos, ambițios, atent, generos e omenește. Mai omenesc decât greșeala!

Și animalele greșesc. De exemplu atunci când au încredere în oameni :)

 

Într-o relație scuzele încep cu greșeli mici. M-a iertat fraiera? Putem trece la următorul nivel. Greșeli din ce în ce mai mari. Scuze din ce în ce mai puține. De ce să mă mai obosesc? Nu pleacă oricum. 

 

Ultima lecție de viață a venit de la o cititoare a Muzei, care și-a iertat iubitul după o infidelitate. Un fleac… vreo 3 luni a marcat și acasă și în deplasare. Liga Campionilor în nocturnă. Între primul email, când îi scria că l-a iertat și dacă o fi bine, și răspunsul pe care soția mea se pregătea să i-l trimită, fata a mai trimis un mesaj. 

Cel iertat a părăsit-o. Halal recunoștință. 

 

Situația asta e LA FEL și în relațiile de business și varianta lor mai simplă, cele de birou. Și eu am refuzat să plec la o firmă concurentă ca să mă dea afară “ai mei”. O mare familie :)

 

Am mințit în titlu. Îmi cer scuze :))

Scuzele nu se vând câte 10 la 50 de bani. Sunt chiar gratis. Adevăratele scuze sunt conduita omului după ce a fost iertat. Atunci se vede dacă a fost o problemă de conjunctură sau una de caracter. 

 

Sunt oameni care merită și a treia șansă. Și oameni care nu o merită nici pe prima. Pare simplu. Mai greu e să-i deosebești între ei. 

Un sfat din psihologie: pune-l/pune-o într-o situație asemănătoare. Nu neapărat reală. Simulată. Vezi dacă el/ea te-ar ierta pe tine așa cum ai făcut-o tu deja. S-ar putea să nu-ți placă răspunsul. 

 

Articol scris de Radu F. Constantinescu

Sursa foto: istock