Q&A: Acum 10 ani am avut de ales între doi bărbați… Pot să aleg din nou?

 

Mesajul era mai lung decât obișnuiesc eu să scriu un întreg articol. Nu trebuie să fii pasionat de psihologie ca să realizezi că atunci când cineva îți dă atâtea amănunte și descrie cumpenele unui suflet… acel cineva a reflectat mult înainte. 

Nu trebuia să-mi spună despre nopțile nedormite, despre gesturile nedorite, despre deciziile minții și indeciziile inimii. Le-aș fi ghicit și singur. 

Întrebarea în sine conține un răspuns atât de dezarmant: “Am avut de ales între doi bărbați. Soțul meu nu s-a dovedit alegerea bună. M-am încăpățânat, am luptat. Celălalt mi-a dat mereu semne că nu m-a uitat. Îmi spuneam că asta s-a întâmplat doar pentru că n-a avut cum să se plictisească de ce nu a avut niciodată. Pot să aleg din nou?”

Vorba lui Vieru, “femeia le învinge pe toate, după care plânge”. 

Femeia le înțelege pe toate. Și plânge. Adesea nu pentru ea. Nici pentru anii pierduți. Oare chiar sunt pierduți? 

Nu plânge pentru că e ea de vină. 

Nu plânge nici măcar pentru că tu ai fost de vină. 

Undeva în “no man’s land-ul” dintre pasiune și rațiune femeia își crește copiii, își reface machiajul, își exersează discursul de despărțire în fața oglinzii, iar a doua zi îți face micul dejun ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. 

Dacă ai ști, bărbate, câte furtuni nevăzute sunt în spatele pleoapelor când femeia închide ochii…

Cât de departe ești uneori de ce a sperat și cum se străduiește să te ajute să ajungi din urmă imaginea pe care singur ți-ai creat-o la început… când era așa de ușor pentru tine să minți și pentru ea să te creadă. 

Femeia plânge pentru că fiecare bărbat de care se desparte este o posibilitate care nu s-a întâmplat. Fiecare număr de telefon pe care îl șterge din agendă, nu-l poate șterge din minte. 

Nu poți să dai timpul înapoi. 

Nici bărbatul. Că nu-i un produs comandat pe net. 

Dar poți să faci ce facem toți cu relațiile care au ieșit din garanție: să încerci să le repari sau să-ți iei una nouă. Chiar și atunci când e o posibilitate veche de un deceniu. 

Ăsta da test al unei dorințe. Și ăsta da noroc, ca dorința să fii tu. 

 

Articol scris de Radu F. Constantinescu

Sursă foto: istock.