Gelozia digitală. Efecte adverse și tratament.

Tags: 

 

Înainte de apariția rețelelor de socializare se spunea: “ce nu știi, nu te poate răni”. 

Desigur că nu era vorba să nu știi că trec mașini când traversezi pe roșu! Atunci neștiința te rănește rău de tot! Dar să nu știi cu cine flirtează soția ta, mai ales dacă flirtul nu mergea mai departe, era foarte bine pentru psihic. 

Acum acest proverb urban e depășit. E imposibil să nu afli chiar și ce nu… există. 

O geloasă profesionistă nu va fi liniștită decât dacă dai unfriend pe facebook tuturor persoanelor de sex feminin! Degeaba o să protestezi “Dragă, dar asta e verișoara mea!” Ea va spune “Las’ că știu eu!” Nici pe mama ta nu sunt sigur că o poți lăsa în listă! Doar știi de complexul lui Oedip!! 

Geloșii sunt chiar mai răi. Bărbat fiind, pot să spun că noi NU ne uităm în telefoanele voastre. Nuuuu! Noi suntem “totul sau nimic”! De ce să ne uităm? Mai bine le sincronizăm! 

Sunt atâtea programe perfect legale prin care să știu unde ești, la ce oră și cât ai stat încât e și păcat să te urmăresc prin oraș fizic. 

La fel de multe opțiuni există dacă vreau să știu cu cine ai vorbit și ce. 

Cum poate să fie așa ceva legal? Grație altei nebunii moderne, grija pentru copii. În acest moment “parental control” devine un fel de inchiziție digitală. Dar despre asta vom vorbi în alt articol. 

Toată lumea crede că știe care sunt efectele adverse ale geloziei. Corect. “Crede” e termenul pe care l-aș folosi și eu pentru că mulți “cred” că gelozia digitală are efecte doar asupra relației. Din păcate ea are efecte de durată și asupra celui urmărit, care se poate simți urmărit toată viața, în toate relațiile, dar și asupra urmăritorului, care nu o să mai poată să trăiască în incertitudine. El va trebui să ȘTIE!

Să știe ce face noua iubită, mai târziu nevasta, și mai târziu… copilul. Să știe ce fac și ce zic prietenii copilului, că, na!, toată lumea știe că “anturajul” te strică! Am o veste proastă pentru toți părinții care își liniștesc conștința cu scuza că “anturajul” le-a stricat copilul: primul anturaj din viața lui a fost FAMILIA. De acolo se strică sau nu totul la început. Dar și despre asta într-un viitor articol. 

Tratament? Un pic de Miserupicitină. Da, pentru gelozie. Oamenii pe care îi ținem cu forța sunt LÂNGĂ noi, nu CU noi. 

De obicei sentimentele pleacă înainte să plece și omul. E ca și când ai dormi în pat cu o carcasă. Un fel de necrofilie acceptabilă când dragostea e împăiată ca un animal. Ați văzut un șoim împăiat? Inclusiv ochii de sticlă par că te privesc și spun ceva. Dar e numai o iluzie. Pasărea arată ca vie, dar nu mai zboară. 

 

Articol scris de Radu F. Constantinescu

Sursa foto: istock