Dragostea nu trăiește din amintiri

Tags: 

 

O dată pe lună îți faci abonament la sală, 

uzi florile de două ori pe săptămână, 

ți se face foame de trei ori pe zi, 

dar dragostea? 

Pe ea de ce o lași să flămânzească? 

 

Bine, nici la sală nu te duci, da’ măcar plătești abonamentul. 

Florile sunt pe jumătate uscate, dar dragostea s-ar putea să se fi uscat de tot. 

Și mănânci așa cum ești: prost. 

 

Ea vrea atenție, tu vrei sex.

Pentru că nu îi dai ce vrea, nu-ți dă ce vrei. 

Un singur cerc vicios. 

Doi fraieri. 

 

E o replică genială într-un film. Protagonistul, jignit de o afirmație, îl întreabă pe cel care l-a provocat: Nu știi cine sunt?!! 

Obraznic, răspunsul vine imediat: Poate cine ai fost…

 

Senitmentele nu se demodează. Se reinventează. Și - uneori - protagoniștii se schimbă. Pentru că nu poți să-mi ceri să te iubesc astăzi pentru ce-ai fost acum 10 ani sau chiar acum 6 luni când astăzi atitudinea ta e de nerecunoscut. 

De obicei oamenii îmi trimit mesaje cu întrebări. Mai ales cei care nu au citit nicio carte dintre cele patru pe care le-am scris. Dar zilele trecute o doamnă a vrut “doar să mă informeze” că a intrat în noul an cu o schimbare majoră. “La început abia așteptam să mă sune; acum ajunsesem să-mi fie frică efectiv când auzeam cheia lui în ușă, dar îmi făceam reproșuri că poate e din vina mea, că nu pot să-l părăsesc după atâția ani. Apoi mi-am dat seama că sentimentele seamănă cu oamenii: doar faptul că au îmbătrânit nu îi face neapărat mai deștepți, mai valoroși. Depinde foarte mult cum au trăit. Relația noastră nu mai avea decât o calitate. A durat mult. În ultima vreme a și durut.”

Dragostea nu trăiește din amintiri. Un fel de “veșnică pomenire” a momentelor frumoase din secolul trecut! Sau niște “moaște” pe care le “pupăm” mecanic. Unii așa își țin dragostea, ca pe un mort în geam. Să-i ia pensia. Alții o refac din bucăți, ca în Frankenstein! O bagă în priză ca să strige apoi “It’s alive!”. Da’ moare la prima pană de curent. 

Mai ai baterie la telefon? Lasă facebook-ul și sun-o. Nu știi ce să-i spui? Spune-i ce simți. Nu știi ce simți? Știu că ți-am spus că dragostea nu trăiește din amintiri, dar poate e momentul să vă faceți unele noi. 

 

Articol scris de Radu F. Constantinescu

Sursă foto: istock