”Cea mai mare ambiție a mea este să nu-mi confund funcția cu identitatea personală” - Angela Crețu

Tags: 

 

Are o carieră impresionantă și spune că n-a trăit nicio zi în Avon fără să aibă fluturi în stomac. Angela Crețu este noul General Manager Avon România.

S-a născut în Constanța, a absolvit Academia de Studii Economice în București și-a început cariera în Avon acum 18 ani, ca Director de Zonă și mai apoi, ca Director de Divizie. De atunci, a fost General Manager (GM) în Serbia și Muntenegru, GM România și Europa de Sud-Est, Vicepreședinte Business Model Innovation New York, GM Rusia și Europa de Est, GM Turcia, Orientul Mijlociu și Africa. În prezent Angela Crețu conduce 20 țări din Europa Centrală, printre care și România.

”Cred că o femeie din România ar trebui să fie mândră că este Reprezentant Avon pentru că face parte dintr-o comunitate în care este prețuită așa cum este ea: că-i foarte tânără, că are experiență, că n-are experiență, că e mai impulsivă, că își ia timp pentru decizii, că este veselă, că nu vede partea plină a paharului. Indiferent cum este ea, în comunitatea aceasta, își va găsi locul și va fi prețuită pentru cine este ea și acest lucru mi se pare cel mai important”, mărturisește ea.

I se luminează fața și zâmbește când vorbește despre mișcarea socială pe care a văzut-o și a simțit-o în Avon, fie că vorbește despre femeile din Africa, despre cele din Orientul Mijlociu sau cele din America.

”Prin intermediul Avon, cred că femeile își oferă lor înselor și celor din jurul lor plăcerea de a discuta despre lucruri care lor le sunt dragi și aici nu mă refer doar la frumusețe. Mă refer și la cariera lor, mă refer la bunăstarea familiei lor, la copiii lor. Acesta-i lucrul care contează pentru noi femeile, nu?”, spune ea.

”Produsele de la Planet Spa nu m-au trădat niciodată”

De peste 18 ani, Angela Crețu este Reprezentant Avon și spune că n-a ratat nicio campanie. Încă se bucură când primește coletul și crede că Avon reușește să te surprindă, chiar și după atâta timp.

”Dăruiesc cu mare drag produsele de la Planet Spa. Pe mine nu m-au trădat niciodată produsele acestea. Am dăruit întotdeauna aceste produse cu cea mai mare bucurie, pentru că nu voi avea niciodată sentimentul că nu am atins persona respectivă cu ceva care să îi facă plăcere. De departe, masca cu măsline mi se pare cea mai bună. Altfel, folosesc Skin so Soft 7 în 1, cred că nu plec o zi de acasă, fără să-l folosesc. Mi se pare extraordinară”, spun ea în timp ce continuă lista de recomandări cu produsele de machiaj (poartă un fard auriu pe pleoape).

În plus, face parte din echipa care testează în premieră cele mai noi creme și produse Avon, cu mult timp înainte de a fi lansate.

 ”Folosesc acum și sunt fericita beneficiară a unui produs secret care va fi lansat în noiembrie și la noi și este o formulă inovatoare. Mi se pare un produs fabulos. Este incredibil. Mi-a curățat tenul. Mi se pare incredibil, incredibil. Am stocul care îmi ajunge până în decembrie, deci la fix până îl lansăm. Sunt înnebunită după el”, mărturisește ea zâmbind.

”Nimeni nu face performanță prin îmbunătățirea punctelor mai puțin forte”

Când vorbește despre cifre, business și carieră, ai senzația că desenează o diagramă matematică pe masă, cu podul palmei. Este pasionată de vânzări și crede că trebuie să îți păstrezi mereu curiozitatea vie.

”Am înțeles că învățatul nu se termină niciodată și că trebuie să fii capabil să poți aduce valoare celor din jurul tău, pentru că nicio poziție în companie nu-ți garantează un avantaj de cunoștințe sau de valoare, în niciun moment”, mărturisește Angela despre cum a ajuns să-și construiască succesul cu mână ei.

 „Atunci când mă joc cu băiatul meu nu mă uit pe e-mailuri, nu mă las distrasă de altceva”

Și în viața personală are același motto precum cel pe care-l aplică în business, acela de a rămâne concentrată în prezent.

”Mă bucur foarte tare de prezent, îl trăiesc cu intensitate și mă asigur că momentul respectiv, chiar și ora pe care o petrecem împreună, mă face să simt că nu este o oră pierdută, că este o oră în care fie am învățat ceva, fie am aflat ceva, fie am reușit să aduc valoare într-un fel sau în altul. Și acest lucru se aplică în orice unitate de timp pe care o am, fie că o petrec cu băiatul meu acasă sau o petrec cu prietenii mei, cu soțul meu, sau pur și simplu de una singură, citind sau având o altă ocupație.”

O zi din viața ei profesională nu este foarte diferită de ziua normală de lucru al oricărei alte femei. Ce face diferit însă este grija cu care nu se lasă distrasă de alte activități.

”Am un program destul de încărcat, dar încerc să fiu foarte disciplinată. Mă ajută să-mi aplic acest principiu de ”power time” care îmi permite ca, odată ce mi-am setat un proces, să nu las nimic altceva să mă întrerupă, Astfel încât eu să fiu 100% concentrată pe persoana cu care vorbesc sau cu care lucrez. Spre exemplu, atunci când mă joc cu băiatul meu nu mă uit pe e-mailuri, nu mă las distrasă de altceva, sunt a lui și pentru el 100% și la fel o fac și în business”, mărturisește ea.

Sunt zeci de minute de când  vorbim și deja timpul alocat acestui interviu a fost depășit cu 10 minute. În tot acest timp, Angela m-a privit fix in ochi, fără să-și verifice telefonul, fără să vorbească cu altcineva și fără să se uite în ecranul monitorului. Am întrebat-o totuși, la finalul interviului, cum este să ai o poziție de conducere atât de importantă și cum este să fii percepută, chiar și în aparență, drept una dintre cele mai puternice femei din business-ul românesc.

”Nu mă simt în niciun fel. Dincontra. Am ca orice femeie propriile vulnerabilități. Nu mă văd în niciun fel. Și într-un fel mă bucură pentru că mă ține ancorată în realitate. Mă ține cu un sentiment al realității care, zic eu, mă menține activă, pentru că nu iau nimic de-a gata. Nu am niciodată impresia că lucrurile trebuie să se întâmple într-un anumit fel”, mi-a răspuns ea.

Prima oara când am auzit de Angela Cretu a fost acum 1 an și jumătate. Scriam despre femeie extraordinare care fac lucruri uimitoare în Avon și am dat, întâmplător, peste numele ei. Era una dintre femeile din România care reușea să aibă o carieră internațională extraordinară și mi-am dorit să o întâlnesc din momentul în care i-am citit povestea. În realitate, am întâlnit o femeie extrem de atentă cu oamenii din jurul ei, punctuală și modestă.

”Ambitia mea este să lupt cu toate puterile ca identitatea din cartea de vizită să nu fie și identitatea de buletin. Pentru mine, a fost o ambiție să înțeleg că rolul pe care-l am înseamnă o responsabiliate și nu este o identitate și nicidecum un drept. Pentru că momentul în care începi să confunzi cartea de vizită cu identitatea personală, te-ai pierdut.”, concluzionează ea.